Kolorowo, smacznie i zdrowo
Nie wszyscy lubimy paprykę, ogórki czy jogurt naturalny… Ale każdy z nas ma swoje ulubione kolory… Może od nich zaczniemy przygotowania do pysznego i zdrowego śniadania? Wiedząc, że warzywa i owoce w kolorze czerwonym wpływają na serce, zielone na układ oddechowy a żółte chronią wzrok, pamiętajmy żeby w codziennej diecie pojawiły się produkty z każdej grupy.
Śniadanie we wszystkich kolorach tęczy przygotowali uczniowie klasy II. Mieli przy tym sporo radości i zabawy. Zajęcia praktyczne poprzedzone były cyklem tematów: „O właściwym odżywianiu”, podczas których dzieci zapoznały się z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, zasadami zdrowego odżywiania, poznały produkty spożywcze i zawarte w nich składniki pokarmowe oraz pozytywne skutki zdrowego odżywiania się.
Zajęcia odbyły się w sali dietetycznej wyposażonej w profesjonalny sprzęt kuchenny zakupiony na potrzeby realizacji projektu: „Zdrowe Dzieci w Zdrowych Gminach/Gesunde Kinder In gesunden Kommunen” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) w ramach realizacji projektu Zdrowe Dzieci w Zdrowych Gminach/Gesunde Kinder In gesundenKommunen – Program Współpracy Interreg V A Meklemburgia-Pomorze Przednie /Brandenburgia/ Polska.
Wych. Angelika Telej
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Działa tematyczny: o
Aby wykorzystać tę informację w praktyce, klasa II wraz z wychowawczynią zorganizowała wspólne śniadanie. Uczniowie tego dnia oprócz książek i zeszytów przynieśli do szkoły kolorowe warzywa, pieczywo ziarniste, jogurt naturalny, owoce oraz inne produkty niezbędne przy tworzeniu zdrowego i pożywnego śniadania. Udało się przygotować wiele kolorowych oraz wypełnionych witaminami kanapek. Zajęcia okazały się niezwykle interesujące oraz radosne.
Aby zwiększyć świadomość uczniów na temat roli zdrowego odżywiania nasza szkoła po raz kolejny włączyła się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Przeprowadzono pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Zależało nam, aby wspólnie spożyty posiłek połączyć z przypomnieniem przede wszystkim ważnej roli śniadania, zwłaszcza dla młodych, rozwijających się organizmów, ale także zasad zdrowego odżywiania, wartości odżywczych warzyw, owoców i wybranych produktów.
W zorganizowaniu akcji, wsparli nas rodzice naszych uczniów. Dzięki nim na naszych szkolnych stolikach śniadaniowych znalazły się zdrowe, kolorowe kanapki.
Wierzymy, że udział w programie oraz akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania przez dzieci – w domu i szkole.