KULINARNE PODRÓŻE
Zakończył się kolejny rok zajęć kulinarnych, w których uczestniczyli uczniowie klas edukacji wczesnoszkolnej. Podczas zajęć dzieci samodzielnie przygotowywały różne potrawy, smakowały przygotowane przez siebie smakołyki i częstowały nimi z dumą innych uczniów, nauczycieli czy pracowników obsługi. Niektóre smaki z poprzedniego roku jak racuszki z jabłkami czy kotleciki z kalafiora albo kieszonki francuskie z warzywami stały się ulubionymi potrawami i zostały powtórzone w tym roku szkolnym.
Jednak hitem stała się czekolada z awokado i przełożone nią torciki z andrutów, co widać na czekoladowych buziach uczestników zajęć. Proste potrawy z wykorzystaniem ciasta francuskiego od zawijańców z twarożkiem czy z jabłkami po zawijane pizzerki, czy wspomniane wcześniej kieszonki z warzywami to łatwe i pyszne przekąski, z którymi dzieci świetnie dają sobie radę i z powodzeniem mogą je samodzielnie przygotować w domu. Jabłka, borówki, maliny, truskawki i inne owoce wykorzystane zostały w słodkich deserach, szejkach czy sokach. O świątecznych pierniczkach już nie wspomnę… Samodzielnie przygotowane zdrowe hamburgery, w których znalazło się mnóstwo warzywnych dodatków, to niemałe zdziwienie dla samych autorów… I taki jest jeden z celów zajęć kulinarnych w naszej szkole – przygotowanie dzieci do aktywnego poszukiwania smaków, do kreatywnego układania składników zdrowego posiłku, przyzwyczajania do zdrowych produktów i ich smaków. Uśmiechnięte buzie mówią same za siebie
Do zobaczenia w przyszłym roku szkolnym!